top of page
f90ec1_3930627b40e74afc8e7f0fda2d8c20f9.webp

A gyűjtés világa

„A gyűjtés vonzásában” - N. Horváth Erzsébet sorozata

 

AJÁNLÁS

 

A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa kapcsán 2022-ben a Kultháló Bázis projekt keretében a "Csigó Kult Fest" egyik tematikájaként a gyűjtés világát választottam. 

A művészetek területén végzett sokéves tevékenységem és a Gyulakeszin, a Csigó Malomban 2010 óta működő régiség üzletben és galériában szerzett tapasztalataim, találkozásaim különleges tárgyakkal, gyűjtőkkel és történeteikkel adta az ötletet, hogy a fesztiválunk keretében ennek a témának a kulturális értékére is  próbáljam ráirányítani a figyelmet.

Ennek kapcsán ajánlom N. Horváth Erzsébet "Időutazás a gyűjtés világában- emlékező, beszélő tárgyak" című interjú sorozatát a téma iránt érdeklődők számára.

A gyűjtögetés mindennapi életünk része, velünk született ösztön, tanult szokás, de lehet az örömszerzés forrása is önmagunknak, vagy mások részére.

A gyűjtés világa viszont valójában egy nagyon sokrétű területe a kultúránknak, amely a vitrintárgyak gyűjtésétől a  magángyűjteményeken át vezet el a múzeumi gyűjteményekig.

Mindazok, akik a gyerekkori gyűjtögetés után felnőttkorukra is megőrizték a gyűjtés iránti érdeklődésüket, vagy akár szenvedélyükké vált a "kincskeresés", tulajdonképp ezáltal a hagyományaink értékei megőrzésének önkéntes szolgálói.

N. Horváth Erzsébet írásai segítségével lehetőségünk nyílik néhány tapolcai gyűjtő és a városi múzeum gyűjteményének egy-egy darabjai történetével megismerkedni, betekinteni a gyűjtés világába és vonzásába.

Szeretettel ajánlom N. Horváth Erzsébet sorozatát és a benne kibontakozó időutazás lehetőségét "az eltűnt idő nyomában".

 

Bartunek Katalin

A Csigó Kult Fest 2022

Művészeti vezetője

A GYŰJTÉS VONZÁSÁBAN

EMLÉKEZŐ,BESZÉLŐ TÁRGYAK

Időutazás a gyűjtés világában
N. Horváth Erzsébet sorozata

 

 

Sajnos, egyre kevesebb azoknak a száma, akik a padlás „kacatjai” között kincseket akarnak keresni.

Az ő mentségükre legyen mondva: már szinte padlások sincsenek, a többségük lakótérré „lényegült át”.

De ott, ahol még vannak, ott kincsekre lehet találni.

A most induló sorozatomban bemutatom azokat a gyűjtőket – vagy, ahogy ők nevezik magukat, gyűjtögetőket –, akik az otthoni padlásról, a ládafiából alapozták meg a ma már több százra, talán ezerre is tehető gyűjteményüket.

 De olyannal is találkozhatnak , aki azt vallja, hogy gyűjtésének hajtóereje az önkifejezés vágya,amelyhez szabadság és  spontaneitás is társul. Annak is utána jártam, miként lesz a magángyűjtemény egy-egy darabja közkincs, múzeumban kiállított műtárgy.

bottom of page