top of page

VEOL / Dalok egy zongorával

Dés László adta elő saját szerzeményeit önálló szerzői estjén, teltház előtt.


Dés László, a népszerű zeneszerző színes repertoárjából szemezgetve vallotta, hogy nehéz időszakon estt át.

– Örülök, hogy egészségesen lehetek itt, talán én jobban örülök ennek a koncertnek, mint önök – mondta a zeneszerző, aki a dalok bemutatása előtt azok történetéről is beszélt. A jól ismert, népszerű Vigyázz rám! című dallal nyitotta a sort, amelyhez a zárkózott személyiség, Nemes István írt szöveget, csakúgy, mint az Ez a hely, valamint az Évek óta már című dalhoz. De Dés László ezúttal Parti Nagy Lajos Szentiment című szövegére írt dalát szintén bemutatta, amint a Bródy szerzeményt, a Hová tűnt a szerelem? című dalt ugyancsak. Az új dalhoz, a legyél csak az enyémhez Geszti írt szöveget Désnek, a közönség örömmel fogadta, csakúgy, mint Grecsó Krisztián szövegével a Szép mesék, rossz meséket. Bereményi Géza szövegeit mindig szívesen énekli a zeneszerző. - Különös alkat ő, úgy ír szöveget, hogy közben hallgatja a zenét.


Dés László újra teltház előtt lépett fel a Csigó Malomban, ahol már két éve is elvarázsolta a közönséget Fotó: Tóth B. Zsuzsa/ Napló

Fantasztikus tehetséggel írt meg kis, néhány perces melodrámákat, például a Tíz kicsi bűnjelet, a Vetkőzést, és a 35 perc ugyancsak klasszikus példája a Bereményi féle dramoletteknek - mondta Dés. A dalt követően szólt a Nagy utazás című filmbetét különös születéséről. Annak megírására több éven át hiába kérte őt Koltai Róbert, aki nagybátyja életéről írt forgatókönyvet. A film főcíméhez kellett a dal, amely Dés egyik régen megírt számának átalakítása lett végül. - Koltai azt mondta, hogy a főcím zenéjétől kap majd ihletet a film bevezetőjének megírásához. A film elkészült, de nem volt főcím. Hirtelen eszembe jutott az öt évvel azelőtt írt dal, amely a Vígszínháznak írt, megbukott zenés darab betétje volt, Brazília címmel. Ha nem veszem elő, akkor ez a dal örökre elsüllyed. Ma sem tudom, hogy jutott eszembe, hogy ez majd jó lesz - mondta Dés. Az esten a hálás közönségnek eljátszotta még a Szívszédült hangot, énekelt A bohóc a királyról. A legnagyobb sikerek között szerepelt az esten Bereményitől a Hosszú menet, a Somló Tamásnak írt Olyan szépek voltunk együtt és a dallamos Legyen úgy szintén.


3 megtekintés
bottom of page