top of page

VEOL - Őskorból ismert hangszerek szólaltak meg a Csigó Malomban

A Veszprém-Balaton 2022 Európa Kulturális Fővárosa támogatásával megrendezett Csigó Kult Fest 2022 programsorozata keretében legutóbb Illés Eszter fuvolaművész és Bábel Klára hárfaművész adott koncertet B. Godard, Mendelssohn, G. Fauré, C. Debussy, Saint-Saens, A. Piazzolla, Bartók Béla és Kodály Zoltán műveiből a gyulakeszi Csigó Malomban.


Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

A darabokat és a hangszereket az est házigazdája, Mácsai János zenetörténész és hangszer-restaurátor mutatta be. Amint elhangzott, azt est programjának minden darabja a két csodálatos hangszer összekapcsolására épült.

- Ezen hangszerekről bizonyítottan van emlékünk az őskorból is. A legősibb fennmaradt fuvola több mint 43 ezer éves, Szlovéniában találták a postojnai barlangban, egy medve csontjából készült. A mai sokbillentyűs harántfuvola a 19. századból származik, akkor terjedtek el a már nem fából, hanem fémből készült darabok, amelyek billentyűket is kaptak. Bach idején kezdett átállni a zenetörténet arra, hogy egyértelműen jelezze, fuvola vagy furulya használatos egy darab előadásánál. A 19. század közepe óta már ezt, a mai is használt, gazdag hangú hangszert csodálhatjuk. A fuvolával szemben a hárfa mindig kísérő hangszer volt, bár önállóan is megállja helyét csodálatos hangjával. A hárfa elődje egy kifeszített újszerű valami volt, vallási funkcióval, A legősibb példány a sumér korból való, bikafej díszíti. A hárfa mai utódja valóságos műszaki remekmű. Nagy szerencsénk, hogy sok kiváló művész él Magyarországon, így csodálatos élményekben lehet részünk a hárfakoncerteken – mondta Mácsai János. és szólt a hangszerek töretlen, fokozatos fejlődéséről is.


2 megtekintés
bottom of page