top of page

VEOL - Jåvorkai Såndor elvaråzsolta a közönséget

Az emlĂ©kesten a több, mint kĂ©t Ă©vtizede egyĂŒtt fellĂ©pƑ elƑadĂłk egyike, ÁdĂĄm betegsĂ©ge miatt nem lehetett jelen. SĂĄndor egyedĂŒl tisztelgett a 240 Ă©ve szĂŒletett zeneszerzƑ Ă©s hegedƱmƱvĂ©sz zseni elƑtt Veisz GĂĄbor, a BartĂłk RĂĄdiĂł szerkesztƑ-mƱsorvezetƑje közremƱködĂ©sĂ©vel.

Bartunek Katalin a CsigĂł malom KulturĂĄlis Ă©s MƱvĂ©szeti Központ AlapĂ­tvĂĄny elnöke köszöntötte az elƑadĂłkat, tovĂĄbbĂĄ Bayer Ilona televĂ­ziĂłs mƱsorvezetƑt. Mint elmondta, a JĂĄvorkai fivĂ©rek Ă©vek Ăłta visszatĂ©rƑ fellĂ©pƑk a CsigĂł Malomban.

Veisz GĂĄbor beszĂ©lt arrĂłl, hogy Bach hat szĂłlĂł szonĂĄtĂĄja volt az elsƑ olyan sorozat, amit egy zeneszerzƑ hegedƱre komponĂĄlt. SzĂłlt tovĂĄbbĂĄ PaganinirƑl, az elsƑ virtuĂłz mƱvĂ©sz Ă©letĂștjĂĄrĂłl. Mint kiderĂŒlt, Paganini hatĂĄssal volt a kĂ©sƑbbi szerzƑkre, Schumannra, Lisztre, Brahmsra, akik feldolgoztĂĄk mƱveit, tĂ©mĂĄira variĂĄciĂłsorozatokat komponĂĄltak.

JĂĄvorkai SĂĄndor elmondta, hogy Vivaldi ugyancsak virtuĂłznak szĂĄmĂ­tott, de Paganini teljesen megvĂĄltoztatta korĂĄban a hegedĂŒlĂ©st, a hangszer vonĂłja sokat vĂĄltozott, korĂĄbban ovĂĄlis alakĂș volt Ă©s a mƱvĂ©sz ĂĄllĂ­tĂłlag brĂĄcsa vonĂłval jĂĄtszott. Olyan bal kĂ©z technikĂĄt alkalmazott, amit addig senki, ezĂ©rt az ördög cimborĂĄjĂĄnak tartottĂĄk.

SĂĄndor vallotta, hogy Paganini 24 Capriccio cĂ­mƱ darabja mĂĄr gyermekkorĂĄban tetszett, alig vĂĄrta, hogy eljĂĄtszhassa. Öt Ă©ves kora Ăłta hegedĂŒl, több, mint hĂșsz Ă©ve egyĂŒtt lĂ©p fel testvĂ©rĂ©vel, akit annak idejĂ©n Ƒ inspirĂĄlt a hangszeres jĂĄtĂ©kra.

1 megtekintés
bottom of page