top of page

VEOL - A világ minden tájáról érkezett hangszerek szólaltak meg a gyulakeszi malomban

A családi programként meghirdetett estre a szülők, nagyszülők a legkisebbeket is elvitték, és valóban minden korosztály számára érdekes volt a világ négy táját képviselő, különleges hangszerekkel való ismerkedés. A program sikeréhez nagyban hozzájárult a gyerekek nyelvén jól értő előadó közvetlen, humoros stílusa. Bemutatta a dorombot, a magyar népi hangszernek tartott egyszerű kis acél hangszert, amely a Fülöp-szigetekről indult hódító útjára. Nagy sikert aratott a kecskedudával is, amelyet az egyik kislány hathatós segítségével szólaltatott meg. Sokan nem tudták, de most kiderült, hogy a faragott kecskefejen levő kicsi tükör a dudásoktól hivatott távol tartani az ördögöt.

Az ütőgardont Gyimesben hölgyek szólaltatják meg

Forrás: Tóth B. Zsuzsa/Napló


Kifejezetten női hangszer az ütőgardon, amelynek húrjait egyszerre lehet ütni és csípni is. Gyimesben hagyományosan hölgyek használják, míg közben a férfiak furulyán vagy hegedűn játszanak.

Az éneklő fűrész a meglett férfiakat is meglepte az esten, amint az is, hogy akár Mozart vagy Vivaldi darabjai is megszólaltathatók egy vonóval a fűrészen, amelyen csak hajlítva lehet játszani. Sőt, léteznek éneklőfűrész-művésznők, akik bámulatosan muzsikálnak a különleges hangszeren. Ennél is félelmetesebb hangszerként mutatta be tréfásan az előadó az aquaphone-t, amelyet egy amerikai cég fejlesztett ki, hogy filmekhez és színdarabokhoz adjon zenét.

Kiderült, hogy a legegyszerűbb húros hangszer az íj, amelyet a pigmeusok is használnak, míg az indiai, tengeri vízi csiga hangja hazájában a szertartások kezdetét jelzi. Mindkettő megszólalt a program során, amint a juharfából készült szerelemfurulya szintén. Azt a navaho fiúk fújják a lányok szívének meghódítása céljából. Kellemes, szép hangját az ötfokú pentaton skálának köszönheti a hangszer.

1 megtekintés

Comments


bottom of page