top of page

KAMARA EST „A romantika jegyében Schuberttől Anton Stepanovich Arenskyig”

2024. augusztus 10., szombat, 19:00-21:00


KAMARA EST „A romantika jegyében Schuberttől Anton Stepanovich Arenskyig”címmel.


Közreműködik Csermák Éva hegedűművész, Rohmann Ditta gordonkaművész, Németh András zongoraművész.

A trió ebben a formációban, Csermák Éva szervezésében 2023-ban a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa  Kultháló Program keretében mutatkozott be a Csigó Malomban. Ebben az évadban közös fellépésük folytatásként kerül sor kamarakoncertjükre  ugyanitt.


Szalonprogram:  borkóstoló a Gilvessy Pince kínálatából, kötetlen beszélgetés.


Belépőjegy. 4.500 forint.

Csermák Éva Berlinben és Hegymagason élő hegedűművész, a Balaton-felvidék komolyzenei életének egyik meghatározó szervezője és egyénisége. Egyéni és izgalmas előadói stílusú játékát sokszor méltatták a hazai és nemzetközi színpadokon.

1973-ban született Dunaújvárosban. Zenei tanulmányait a kecskeméti Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakközépiskolában végezte, majd a salzburgi Mozarteumban szerzett hegedűművészi diplomát. Mesterkurzusokon neves mestereknél tökéletesítette tudását. Számos zenekarban játszott, mint a Mozarteum Orchester Salzburg, Camerata Salzburg, Budapesti Fesztiválzenekar. 2002-2007 között a Deutsche Kammerakademie szólamvezetője, 2010 óta a berlini nagyzenekarok, mint a Staatsoper, Konzerthausorchester rendszeres résztvevője.

2001-ben Csalog Gáborral megalapította a Hegymagasi Zenei Napok kamarazenei fesztivált, mely éveken keresztül a régió kiemelkedő komolyzenei eseménye volt.

2017 óta a Csigó Art Fest állandó vendégművésze.

Tagja volt a Berlin-Budapest vonósnégyesnek, de az alternatív jazz műfajában is egyre többször fellép.

Jelenleg a berlini Leo Kestenberg Zeneiskola docense.


Rohmann Ditta nagyon sokoldalú zenész, aki a zene különböző területein rendkívüli képességeiről ismert.

Tanulmányait a bostoni New England Conservatoryban Suren Bagratuninál, majd a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán Perényi Miklósnál és a bázeli Zeneakadémián Monighetti Ivánnál végezte. Fontos inspirációt jelentettek számára a mesterkurzusok, amelyeken olyan neves zenészekkel vett részt, mint Boris Pergamenschikow, Jean-Guihen Queyras, Schiff András, Kurtág György és Steven Isserlis, Wagner Tita és mindenekelőtt Rados Ferenc. Díjai közül kiemelkednek 2012-ből a lipcsei Bach-versenyen szerzettek.

Több hazai táncegyüttessel működött együtt, a Bécsi Állami Balettel szólistaként 13-szor lépett fel.

Többször visszatért a Steven Isserlis által vezetett International Musicians Seminarra Prussia Cove-ban (Egyesült Királyság), amelyet zenei családjának tekint.

Rohmann Ditta repertoárja a barokktól a kortárs kompozíciókig és az improvizációig terjed. Szoros együttműködése olyan neves zeneszerzőkkel, mint Eötvös Péter és Sofia Gubaidulina tükrözi elkötelezettségét a sokszínű zenei művek népszerűsítése és előadása iránt.

Legkiemelkedőbb felvételei közé tartozik 5 szólóalbuma, melyen JS Bach összes csellóra írt műve szerepel, valamint az 5 húros cselló-hegedű-repertoárja. J.S. Bach csellószvitjeinek interpretációját, amely tükrözi a történelmi előadási gyakorlat iránti érdeklődését, a kritikusok elismeréssel fogadták, és az angol Gramophone magazin a legjobbak közé sorolta.

Ditta életében fontos szerepet játszik a tanítás, és nemrégiben a Luzerni Egyetem professzorává nevezték ki. 2020 óta a budapesti Zeneakadémia gordonkatanszékének vezetője. Mesterkurzusain a hangfestést az improvizáció és az élő zeneszerzés eszközeként használja. Pedagógiai megközelítése leginkább holisztikusnak mondható. Hisz az egészséges és kreatív új művészgeneráció nevelésében.


Németh András zenei tanulmányait 8 évesen kezdte a XX. kerületi Lajtha LászIó Zene- és Művészeti Iskolában zongora szakon. Tanára Nagy Erika volt.

Tanulmányait a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola és Gimnáziumban folytatta Eckhardt Gábor és Réti Balázs növendékeként.

2001-ben a Békés-Tarhosi Zongoraversenyen 2. díjat nyert.

2004-ben szerezte meg gimnáziumi érettségi bizonyítványát, majd ugyanebben az évben felvételt nyert a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemre, ahol tanárai Falvai Sándor, Kemenes András és Jandó Jenő voltak.

Kamarazene tanárai is döntően befolyásolták zenei gondolkodását: Wagner Rita, Gulyás Márta,

Csalog Gábor, Rolla János, Eder Pál, Hargitai Géza.

2007 nyarán részt vett a Szombathelyi Bartók Szemináriumon, ahol Rohmann Imre kurzusát

Iátogatta.

2011-ben vette át diplomáját, kiváló minősítéssel.

2008 óta tanít, többek között a következő intézményekben:

2008 -2012 Podmaniczky Alapfokú Művészetoktatási Intézmény (Aszód)

2011-2013 Szabolcsi Bence Zenei AMI (V. kerület)

2012-2013 Farsang Árpád Zeneiskola (Csepel)

2013- Erkel Ferenc AMI Monori Tagintézménye (2017-től Monori Budai lmre AMI)

2013-2015 Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola és Gimnázium (korrepetíció, kötelező zongora)

A tanítás mellett rendszeresen tart előadásokat:

2009-20I5-ig résztvevője volt a Csalog Gábor és Kemenes András vértesacsai Kurtág

kurzusainak (Pajtás Kurtág Napok). A kurzus törzstagjaiból együttes alakult, melyet 2010-ben

Ludiumnak neveztek el. Azóta az együttes tagjaként több koncerten fellépett: Fuga, Müpa Üvegterem, BMC. A legfontosabbak ezek közül a Kurtág 85.-, valamint a 90. születésnapja alkalmából rendezett fesztivál.

2011 óta rendszeresen fellép a Közép-európai Egyetemen megrendezett koncertsorozaton, mint a Classicus et Universus Ensemble vendége.

Korunk zenéjének előadását fontos feladatának érzi. A CentriFuga koncertek gyakori szereplője, emellett a Fuga számos egyéb koncertjének is fellépője.

A Hermina Alkotócsoport koncertjein is közreműködött.

2014-ben és 2015-ben részt vett Arnóth Balázs nagymarosikamarazene kurzusán.

2015 -ben felvételt nyert a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Doktori Iskolájába.

2018 szeptembere óta a Szent István Király Zeneművészeti Szakgimnázium oktatója (kötelező zongora, korrepetíció).


108 megtekintés

コメント


bottom of page