top of page

IN MEMORIAM PAGANINI

A VEB2023 EKF partnersége keretében, a Kultháló Bázis programjaként "IN MEMORIAM PAGANINI" címmel adott koncertet 2022. július 17-én, vasárnap 19 órai kezdettel Jávorkai Sándor hegedűművész a Csigó Malomban.

Az Est zenei házigazdájaként Veisz Gábor, a Bartók Rádió szerkesztő-műsorvezetője előadását hallgathattuk meg Paganiniről, az utolérhetetlen zseniként számontartott virtuóz hegedűművészről és zeneszerzőről, születésének 240-ik évfordulója alkalmából.

Jávorkai Sándor virtuóz hegedűjátékával és a mesterhez kötődő történetekkel, legendákkal idézte fel Paganini műveit, előadásmódját valamint rendkívüli életét.

A koncertet követően pódiumbeszélgetés keretében Bayer Ilona és Jávorkai Sándor a friss Japánbeli élményeiket osztották meg a résztvevőkkel. Mindketten a közeli napokban érkeztek haza a szigetországból, ahol Sándor koncertturnén vett részt testvérével, Jávorkai Ádámmal, Bayer Ilona pedig az Osaka-i Egyetem Magyar Tanszékének a meghívását teljesítette, ahol bemutatta Japánról írt könyvét is, melyet 2019-ben, a magyar-japán diplomáciai kapcsolatok felvételének 150-ik évfordulója alkalmából írt és amely a Csigó Malom Kulturális és Művészeti Központ Alapítvány kiadásában jelent meg.

A kötetben Ilona személyes tapasztalatain túl mintegy 25 interjú révén ismerkedhetnek meg az olvasók a Felkelő Nap országának mindennapjaival, olyan "szemüvegen át", ahogy turista nem láthatja azt. Az egyik interjú a Japánban már közel két évtizede nagy sikerrel, sok ezer fős közönség előtt rendszeresen koncertező Jávorkai Fivérekkel készült.

A Csigó Malom családias hangulatú kamaratermében 2014-től kezdődően törzsközönségünk és rajongói örömére már tizenkettedik alkalommal adott itt koncertet a világ nagy színpadai után Jávorkai Sándor.

Az Est az Istvándy Pincészet borkóstolójával zárult.7 megtekintés

Comments


bottom of page