top of page

„In memoriam Paganini” Veisz Gábor és a Jávorkai fivérek közreműködésével

2022. július 17., vasárnap, 19:00-21:00


Emlékest, tisztelegve a 240 éve született zeneszerző és hegedűművész zsenije előtt


Veisz Gábor, a Bartók Rádió szerkesztő-műsorvezetője, valamint Lemezbemutató koncert. Részletek Paganini „24 Capriccio” című művéből Jávorkai Sándor hegedűművész tolmácsolásában.


A koncertet követően pódiumbeszélgetés Bayer Ilonával és Jávorkai Sándorral a Japánbeli élményeikről. A beszélgetőtársak nemrég tértek haza a szigetországból, ahol a Jávorkai Fivérek koncert turnén vettek részt, Bayer Ilona pedig az "Anyós lettem Japánban-Hétköznapok a Felkelő Nap országában" című könyvét mutatta be az Osaka-i Egyetem Magyar Tanszékének a meghívására, melyet ma este dedikál az érdeklődőknek.

A könyv a Csigó Malom Kulturális és Művészeti Központ Alapítvány kiadásában jelent meg 2019-ben, a magyar-japán diplomáciai kapcsolatok felvételének 150-ik évfordulója alkalmából.


A könyv megvásárolható a helyszínen. Ára: 6.900 Ft.


Kísérőprogram a szalonunkban borkóstolóval az Istvándy Pincészet kínálatából.

A fesztivál eseményein fotó-és videófelvételek készülnek, amelyeket az Alapítvány promóciós célra használ fel.

Belépőjegy: 3.500 Ft.



Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló


Jávorkai Sándor és Jávorkai Ádám testvérek, egy év különbséggel, Győrött születtek. A hazai zenei előképzettség után a Bécsi Zene- és Előadó-művészeti Egyetemen folytatták tanulmányaikat, ahol mindketten kitüntetéssel végeztek, s ugyanott zenetudományi doktori képzettséget is szereztek. Koncertmesterként, illetve szólistaként is neves zenekarokkal léptek és lépnek fel más jelentős muzsikusok társaságában, Európa és számos tengerentúli ország városaiban, fesztiválokon, koncerttermekben. Rendszeresen készülnek rádió- és TV-felvételeik itthon és külföldön. Mindketten kivételes tehetségek, muzikalitásukat és virtuozitásukat számos hazai és nemzetközi verseny első helyezéssel, kitüntetéssel díjazta. Nagyon gyakran duóban lépnek a pódiumra. Kiemelkedő kamarajátékuk elismeréseként 2009-ben közösen vehették át „Az év művésze” kitüntetést a Jeunesse Musicale és a Bank Austria jóvoltából. A rangos zenei elismerés díjaként jelent meg a Gramola gondozásában a fiatal magyar művészek albuma, melyen Dvořák hegedű- és csellóversenyét játszották a Szegedi Szimfonikus Zenekarral, Gyüdi Sándor vezényletével. A világszerte terjesztett lemez Ausztriában 2009 októberében nyomban a hónap CD-je lett.

87 megtekintés
bottom of page