top of page

BAROKK EST

2024. július 05., péntek, 19:00-21:00

Henry Purcell, a XVII. századi angol zeneirodalom legjelentősebb szerzője  műveit hallgathatja a koncerten a Csigó Malom közönsége.


Közreműködik Tóth-Vajna Zsombor csembalóművész és Gábor Audrey szoprán énekművész.

Szalonprogram: borkóstoló az Aklan Pince kínálatából, kötetlen beszélgetés, dedikálás.


Belépőjegy. 3.500 Ft.

London Orfeusza

A XVII. század az angol történelem egyik legturbulensebb korszaka volt. 1649-ben I. Károly kivégzésével Oliver Cromwell megalapította a puritán köztársaságot, aminek 1660-ban az angol monarchia restaurációja vetett véget II. Károly trónra lépésével.

Az új uralkodó a száműzetést a kontinensen, Hollandiában és Franciaországban töltötte, ahonnan magával hozta a magaskultúra szeretetét. Udvarában hamar virágzásnak indult a zene. Ebben a zenei légkörben nevelkedett az ifjú Henry Purcell, aki amellett, hogy a Chapel Royal és a Westminster Apátság orgonistája volt, korának legfontosabb színházi zeneszerzőjévé vált.

A zene ebben a korban főleg színdarabok kíséretére szolgált, illetve a színészek a fontosabb részeket gyakran énekelve szólaltattak meg. Ezen dalok népszerűségét mutatja, hogy legtöbbjük hamar publikálásra került, így gyakran a színházon kívül is megszólaltak polgári és főúri házi koncertek keretein belül.

A koncerten Purcell színdarabokhoz, és operákhoz komponált dalai szólalnak meg, ezzel betekintést engedve a XVII. század végének pezsgő angol zenei életébe.


Tóth-Vajna Zsombor


A régi billentyűshangszer-specialista és karmester TÓTH-VAJNA ZSOMBOR a fiatal magyar zenészgeneráció kiemelkedő alakja. A budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen szerzett kitüntetéses csembaló- és orgonaművész diplomákat Spányi Miklós és Dobozy Borbála növendékeként, majd mestertanulmányait a Conservatorium van Amsterdamban folytatta, ahol Menno van Delft, Richard Egarr és Jacques van Oortmerssen irányításával kapott orgona-, csembaló-, fortepiano- és klavikordművész diplomát. Karmesteri tudását Richard Egarr, Ton Koopman és Howard Williams vezetésével tökéletesítette. Emellett a budapesti Semmelweis Egyetem Általános Orvosi Karán is végzett tanulmányokat. Az itthoni és külföldi koncerttermek gyakori vendége, Európa számos országa mellett fellépett az Egyesült Államokban is. Eddigi koncertjei közül kiemelkedik a londoni Westminster Apátság, ahol első magyarként adhatott szóló koncertet, a londoni és Szt. Pál Székesegyház, a lipcsei Szt. Tamás templom, de visszatérő vendége a Hallei Händel Fesztiválnak és a londoni Händel Háznak is. Szenvedélyes kamarazenész, eddigi pályája során olyan partnerekkel dolgozhatott együtt, mint Miklósa Erika, Sümegi Eszter, Bretz Gábor, Várdai István, Keller András, Avi Avital. Felvételeket készített a Magyar Rádió és a Magyar Televízió felkérésére többek közt Batta Andrással a régi billentyűs muzsika népszerűsítésére. Alapítója és művészeti vezetője a 2015-ben alakult Harmonia Caelestis Barokk Zenekarnak, és szívügye a négykezes billentyűs muzsika ikertestvérével, Gergellyel Duo Piano e Forte néven. Billentyűs tudását Pierre Hantai, Skip Sempé, Ton Koopman, Masaaki Suzuki, Malcolm Bilson, Lorenzo Ghielmi, Christine Schornsheim, Luigi Ferdinando Tagliavini, Jon Laukvik, Andreas Staier és Hans Fagius kurzusain, vezénylését Riccardo Muti és Sir Roger Norrington mesterkurzusain fejlesztette tovább. Oktatóként mesterkurzusokat tartott itthon és külföldön, nemzetközi versenyek zsűritagja. 2020-tól a londoni Royal College of Music ösztöndíjas doktori hallgatója. Kutatási területe a 17. századi angol billentyűs zene előadói kérdései. Eddig kilenc önálló lemeze jelent meg, többek közt a Hungaroton gondozásában. Tóth-Vajna Zsombor 2013-ban megkapta a Semmelweis Egyetem egyik legnagyobb elismerését, a Kerpel-díjat, 2015-ben a La Femme magazin Magyarország 50 legtehetségesebb fiatalja közé választotta, 2019-ben Bach Fesztiváldíjat vehetett át.


Gábor Audrey


Gábor Audrey ausztrál-magyar szoprán Sydney-ben született, ahol klasszikus ének és színháztudomány kettős diploma után a Sydney Conservatorium of Music-ban opera szakon szerzett mesterdiplomát. Audrey Mercédès szerepében debütált Bizet Carmen-jében a Sydney Operaházban. Fontos szerepei közé tartozik Susanna (Mozart: Figaro házassága), Laetitia (Menotti: The Old Maid and the Thief), Amore (Gluck: Orfeusz és Euridiké), Beth (Adamo: Little Women), Juno (Offenbach: Orpheus az alvilágban), La Paix (Campra: Tancrède) és Ernestine Hill (Boyd: Daisy Bates at Ooldea). Azóta Audrey Magyarországra költözött, ahol a 2016-17-es évadban a Magyar Állami Operaházban debütált Gryllus Samu Két nő című vokálszínházi művében. Debütálása az OperaTrezor által a Magyar Állami Operaház 200 éves jubileuma alkalmából kiadott felvételen is szerepelt, ugyanebben az évadban énekelte Mimì-t (Puccini: Bohémélet) és Berta-t (Rossini: A sevillai borbély) a Művész Szimfonikus Zenekarral. A 2019 - 2020-as évadig szólistaként az Állami Operaház turistaprogramjában szerepelt. 

Szabadúszóként Audrey számos együttessel, többek közt a Szolnoki, az Alba Regia és a Művész Szimfonikus Zenekarral dolgozott. Repertoárját újabb és újabb szerepekkel bővíti: Micaëla / Frasquita (Carmen), Cio-Cio-San (Pillangókisasszony), Despina (Così fan tutte), Serpina (La Serva Padrona), Gilda (Rigoletto). A 2022-2023-as évadban a Rost Andrea Alapítvány meghívott művészeként Mozart Figaro házassága című művében a Grófnő szerepében volt látható a Zeneakadémia Solti Termében és a VeszprémFesten. Audrey a kritikusok elismerését kapta a Győri Balettel a Peer Gynt bemutatójában nyújtott alakításáért, ahol Solveig szerepét énekelte. Kéringer Lászlóval (tenor) és Pataki-Tóth Orsikával (gitár/szoprán) alapító tagja a Trio Laudor együttesnek. Koncert repertoárját J. S. Bach műveivel, a H-moll misével és a Kávékantátával tovább bővítette, továbbá Duemila szerepét énekli Szalai Katalin Interludi című operájában. Esterházy, Kuhnau, Wolf Péter és Charpentier műveiben is szóló szerepeket énekel, és örömmel készül számos koncertre nagyszerű kamarapartnerekkel, melynek egyik fénypontja lesz visszatérni a Csigó Art Fest-re Tóth-Vajna Zsomborral.

63 megtekintés

Comments


bottom of page