top of page

Balaton Televízió - Játék és muzsika

A gyulakeszi Csigó Malomban a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa projekt keretében Játék és muzsika címmel interaktív zenei kvízre invitálta legutóbb a közönséget Veisz Gábor, a Bartók Rádió szerkesztő-műsorvezetője.


Az esemény egyben hangszerbemutató és koncert volt Drahos Béla Liszt Ferenc-díjas fuvolaművész, karmester, habilitált egyetemi tanár közreműködésével. A vendégeket Bartunek Katalin, a Csigó malom Kulturális és Művészeti Központ Alapítvány elnöke köszöntötte bemutatva az est főszereplőit.

Veisz Gábor elöljáróban elmondta, hogy a Ki nyer ma? Játék és muzsika tíz percben című műsor a Kossuth rádió komolyzenei vetélkedője volt 1969 és 2007 között. Hétköznapokon a déli híradás után jelentkezett és Czigány György ötlete alapján jött létre. A helyszínt először a Hungária Kávéház, majd az Astoria Szálló hallja biztosította. Néha külföldről, Nagyváradról, Aradról, Pozsonyból is jelentkezett a népszerű vetélkedő. A műsorban tíz perc alatt öt zenei bejátszás hangzott el, ami után az adás előtt kisorsolt versenyzőnek kellett válaszolnia a zeneszámokkal kapcsolatos kérdésekre. A szignált Tamássy Zdenko szerezte.

A vetélkedő összesen 9725 alkalommal került adásba.

Az esten felcsendült zeneszámokkal kapcsolatban a műsorvezető és az előadóművész elmondta, hogy Bachot játszani minden nap kötelező. A szerző H-moll szonátája csendült fel az esten, valamint Händel: F-dúr szonátája szintén. Drahos Béla szerint mindegy, hogy azt valójában furulyára írták, hiszen abban a korban csak az úgynevezett csontvázat írta le a szerző. Az előadóművésznek kellett azt kidíszítenie saját fantáziája szerint.

Mint elhangzott, lehetetlen megmondani, hány fuvola szonátát alkotott Händel, de a helyes szám valahol a 0 és a nyolc között van. A szonáták egy része ugyanis eredetileg más hangszerre íródott, és voltak olyanok, amelyek a szerző tudta nélkül jelentek meg. Annyi bizonyos, hogy közülük legalább hat tartalmaz Händel által írt zenét, bár valószínűleg nem mindegyiket fuvolára szánta. Az első kérdést Veisz Gábor ezzel kapcsolatban tette fel, mi szerint melyik nagy barokk zeneszerző született még Händel és Bach mellett szintén 1685-ben? Mint kiderült, Domenico Scarlatti, aki az egytételes, csembalóra írt szonátákról lett híres.

1 megtekintés
bottom of page