top of page

Balaton Televízió - Hangszerek a világ minden tájáról

Szilágyi Áron zenész, a kecskeméti Leskowsky Hangszergyűjtemény vezetője interaktív hangszerbemutatója nagy sikert aratott a legkisebb gyermekek körében is.

A Csigó Kult Fest 2022 összművészeti fesztivál programsorozata keretében hirdetett program igazi csemege volt a családoknak.

Minden korosztály számára érdekes volt a világ négy táját képviselő, különleges hangszerekkel való ismerkedés. A program sikeréhez nagyban hozzájárult a gyerekek nyelvén jól értő előadó közvetlen, humoros stílusa. Bemutatta a dorombot, a magyar népi hangszernek tartott egyszerű kis acél hangszert, amely a Fülöp-szigetekről indult hódító útjára. Nagy sikert aratott a kecskedudával is, amelyet az egyik kislány hathatós segítségével szólaltatott meg. Sokan nem tudták, de most kiderült, hogy a faragott kecskefejen levő kicsi tükör a dudásoktól hivatott távol tartani az ördögöt. A világ túloldaláról érkezett eukaliptuszból készült didgeridoo már Európában is népszerű, a hangját egy kisfiú csalogatta elő frappánsan megfújva a festett csövet. A hangszert hazájában, Észak-Ausztráliában úgynevezett körlégzéssel használják: miközben fújják, orron vesznek levegőt. Így akár egy órán keresztül is szólhat folyamatosan. A folyamatos, mély hang pedig emelkedettebb tudatállapotba juttatja azokat, akik hallgatják. Bizonyos szempontból rokona a kecskedudának, hiszen annál egy tömlőt használnak a folyamatos fújáshoz, míg Ausztráliában a zenész e célra a saját száját használja. A kecskeduda szájában két nádsíp van, az egyik az alaphangot adja, a másikkal a dallamot lehet játszani és egy további harmadik van lejjebb. Két dudás pedig azért nem fér meg egy csárdában a mondás szerint, mert egy dudának a három sípját is nehéz összehangolni, két duda hat sípját pedig szinte lehetetlen, úgy már nem harmonikus a játék.

2 megtekintés
bottom of page