top of page

„Időutazás a zene világában a klasszikustól a kortársig”

2022. augusztus 06., szombat, 20:00-22:00

Pódiumbeszélgetés és koncert Jávorkai Sándor hegedűművész és Jávorkai Ádám gordonkaművész közreműködésével.


Pódiumbeszélgetés és koncert a világ nagyszínpadain sok sikerrel fellépő, virtuóz előadóművész testvérpár, Jávorkai Sándor hegedűművész és Jávorkai Ádám közreműködésével. Vendégük Dubrovay László, Kossuth-díjas zeneszerző, aki részükre is írt zeneművet, amelyet a koncert keretében meghallgathatnak a résztvevők.


Kísérőprogram a szalonunkban borkóstolóval a Borbély Családi Pincészet kínálatából.

A fesztivál eseményein fotó-és videófelvételek készülnek, amelyeket az Alapítvány promóciós célra használ fel.

Belépőjegy: 3.500 FtFotók: Éder Vera es Gálos Mihály Samu


Jávorkai Sándor és Jávorkai Ádám testvérek, egy év különbséggel, Győrött születtek. A hazai zenei előképzettség után a Bécsi Zene- és Előadó-művészeti Egyetemen folytatták tanulmányaikat, ahol mindketten kitüntetéssel végeztek, s ugyanott zenetudományi doktori képzettséget is szereztek. Koncertmesterként, illetve szólistaként is neves zenekarokkal léptek és lépnek fel más jelentős muzsikusok társaságában, Európa és számos tengerentúli ország városaiban, fesztiválokon, koncerttermekben. Rendszeresen készülnek rádió- és TV-felvételeik itthon és külföldön. Mindketten kivételes tehetségek, muzikalitásukat és virtuozitásukat számos hazai és nemzetközi verseny első helyezéssel, kitüntetéssel díjazta. Nagyon gyakran duóban lépnek a pódiumra. Kiemelkedő kamarajátékuk elismeréseként 2009-ben közösen vehették át „Az év művésze” kitüntetést a Jeunesse Musicale és a Bank Austria jóvoltából. A rangos zenei elismerés díjaként jelent meg a Gramola gondozásában a fiatal magyar művészek albuma, melyen Dvořák hegedű- és csellóversenyét játszották a Szegedi Szimfonikus Zenekarral, Gyüdi Sándor vezényletével. A világszerte terjesztett lemez Ausztriában 2009 októberében nyomban a hónap CD-je lett.Fotó: Szabó Gábor - ORIGO


Dubrovay László a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas és Erkel Ferenc-díjas zeneszerző, zeneoktató, érdemes művész.

Tanulmányait 1972-től 1974-ig Kölnben, Karlheinz Stockhausennél és Hans-Ulrich Humpertnél folytatta, ahol a 20. század legmodernebb hangkutatási eredményeit, különféle komponálási technikákat sajátított el, megismerkedve az elektronikus zenével is, mely a későbbiekben igen jelentős területei közé tartozott, amiképpen új, először általa alkalmazott zenei technikák kifejlesztése is. Dubrovay kísérletező és felfedező típus, aki a hangszerek új és újszerű kombinációinak és megszólaltatásának kidolgozására egyaránt fogékony. 1974-75-ben a Westdeutscher Rundfunk elektronikus stúdiójában működött.

1976-tól a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola zeneelmélet tanszakán tanít. 1985-ben – a Künstlerprogram keretében – Berlinbe hívták.

Zeneszerzői tevékenysége során komponált operát, táncjátékot, zenekari-, kamara-, szóló-, fúvószenekari, kórus-, továbbá elektronikus és komputerzenei műveket is.

Forrás127 megtekintés

Comments


bottom of page