top of page

Festmények és hangszerszobrok az Első Magyar Látványtár gyűjteményéből

Megtekinthető a fesztivál ideje alatt, 2022 május 28 – 2022 augusztus 21, minden nap 10:00-17:00 között, illetve az esti rendezvények alkalmával mindvégig.


RÉSZLETEK ÉBLI GÁBOR „A GYŰJTEMÉNY TÜKÖR, MINT A SZEM – VÖRÖSVÁRY ÁKOS ÉS AZ ELSŐ MAGYAR LÁTVÁNYTÁR” CÍMŰ 2004-BEN SZÜLETETT TANULMÁNYÁBÓL


„…a Látványtár olyan kulturális intézménnyé igyekszik válni, amelyik a tárgyiasult vizuális művészetek – elsősorban a képző-, iparművészet, design és fotó – területén szakmai feldolgozó és köznevelői tevékenységet folytat. A giccs-design és az Altorjai kiállítás az intézmény hatásának szélességét mutatják.” „A Látványtár gyűjteménye e kiállítási anyagok és a részben (még) vitatott státusú műtárgyak mellett múzeumi értékű darabokat is felsorakoztat Moholy-Nagy László, Korniss Dezső, Anna Margit munkáitól Vaszkó Erzsébet és Román György műveiig terjedően. Akár azt is mondhatnánk, összességében ez egy magán múzeum.” „A Látványtár gyűjteménye és kiállítói munkája ugyanakkor egészében nézve messze nem kíván egy múzeumhoz hasonulni. Valami megfoghatatlan, de fontos elveszne ezzel. , írta egy ajánlásában Andrási Gábor már 1996-ban. Vörösváryék munkája egyszerre közelíti és kritizálja a klasszikus múzeumi modellt.”


A kiállítás ingyenesen látogatható
23 megtekintés

Comments


bottom of page