top of page

Balaton Televízió - Kinek mi jut eszébe a zenéről?

A Csigó Malomban a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa projekt keretében Radnóti Róza zongoraművész adott koncertet és tartott egy különleges interaktív előadást.


A különleges workshopon az ifjú zongoraművész kreatív alkotóként a különböző művészeti ágak összekapcsolódása révén egyedi hangvételű előadásaival a zenei élet kulisszái mögé vezette be a hallgatóságot. Úgy véli, hogy a gyermekkorra jellemző művész szabadságot kellene megőrizni felnőttként. Amint példaképe, Kokas Klára gyermek pszichológus, zenész ezt már megfogalmazta korábban. Róza szerint a zenélés ösztönösebb annál, minthogy megtanuljon az ember kottát olvasni. Elemi ösztön, amelyet minden befogadó embernek érdemes átéreznie. Kokas módszerével tud azonosulni, amint az alkotás, nyitottság, befogadó készség fontosságával szintén, valamint azzal, hogy ezeket jó átadni másoknak. Gyermekkori vágya tudatosult Kokas módszerét látva, szeretne a zenéhez társítani más művészeti ágakat. Ezért több filmet készített már, amelyek a művészetek egységét határozzák meg a zenére alapozva.

Mivel gyakran alkalmaz előadásai során interaktív módszereket, a Csigó Malomban is bevonta a közönséget a téma bűvkörébe. Mozart C-dúr szonátája második tételét játszva arra kérte a vállalkozó kedvűeket, hogy a zene hallatán jegyezzék fel érzéseiket, gondolataikat. A közönség partner volt a játékban, később többen elárulták, hogy mit írtak fel a kiosztott cédulákra. Azokon például az alábbi szavak szerepeltek: nyugalom, bárányfelhők, találkozások, tánc, szépség, elegancia, kedvesség, türelem, hajladozás, virágok. Ezt követően a művésznő bemutatta a salzburgi Mozarteum SpotOnMozART projektje keretében forgatott, saját rendezésű kisfilmjét, amely elárulta, hogy ő miként reagált a zenére képet alkotva. Az előadása során a zene és a film kapcsolatát taglalva szó esett a zenemű, a kép és a mozgás harmóniájáról Andrej Tarkovszkij filmrendező alkotásai kapcsán is. A XX-ik század elején élt cseh zeneszerző, L. Janácek Benőtt ösvényen című művének hat tételét ugyancsak eljátszotta Radnóti Róza, a darabok címét nem árulva el. Kérte, hogy próbálja kitalálni azokat a közönség. Egy-egy zenemű kapcsán újra érzéseiket, gondolataikat vetették papírra bátran a sorokban ülők, majd fény derült arra is, hogy ki mennyire intuitív.

1 megtekintés

Commentaires


bottom of page