top of page

„Összhangban a fuvola és a hárfa” címmel hangszerbemutató és koncert.

2022 július 02., szombat, 19:00-21:00

Közreműködik Illés Eszter fuvolaművész és Bábel Klára hárfaművész.


MŰSOR:

· B. Godard: Szvit

· Mendelssohn A dalnak lenge szárnyán

· G. Fauré: Sicilienne

· C. Debussy: Nuit d’étoiles

· Saint Saens: Romance

· A. Piazolla: A tangó története

· Bartók Béla: Este a székelyekné

· Kodály Zoltán: A csitári hegyek alatt


A koncertet követően pódiumbeszélgetés R.Törley Mária szobrászművésszel a Törley Szalon zenei életéről és a komolyzene inspiráló szerepéről a hangszerszobrok, zenei témájú alkotások megszületésében.


Kísérőprogram szalonunkban borkóstolóval az Ékkő Borműhely kínálatából.

A fesztivál eseményein fotó-és videófelvételek készülnek, amelyeket az Alapítvány promóciós célra használ fel.

Pedagógusok és diákok számára a részvétel ingyenes.

Kérjük, hogy a jegyfoglalásnál jelezze, ha rendelkezik pedagógus igazolással, vagy diákigazolvánnyal.

Belépőjegy: 3.500 forint.(Borítókép: Érdi-Harmos Réka / Klassz a pARTon)


Összhangban a fuvola és a hárfa címmel ad közös koncertet Bábel Klára hárfaművész és Illés Eszter fuvolaművész. A lírai, mégis könnyed hangverseny alkalmával a művészek bemutatják a két szóló hangszert és a darabok zeneszerzőivel, valamint a darabok háttértörténetével is megismerkedhet a közönség.


A fuvola és a hárfa, két igazán különleges, mégis nagyon kedvelt és ismert hangszer. Mindkettő más előnyökkel bír. A fuvola dallamhangszer, a hárfa viszont akkordikus, telt és dús hangzást biztosít. Több eredeti mű született erre a duóra, de a zongora-fuvola, hárfa-hegedű irodalomból is táplálkozhatunk és van, hogy az átiratokat maguk készítik a művészek.

Az Artisjus-díjas Bábel Klára hárfaművész 2010 óta a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának hárfása, ahol nemrég az évad Zenekari Művésze díjat is elnyerte. Művészeti vezetője az általa megálmodott Sounds of Bábel koncerteknek, melyeken nemcsak a szóló hárfa irodalmat ismerteti meg a közönséggel, de kiváló művészekkel együttműködve gyakran elkalandozik a jazz világába is. Hasonló nyitottság jellemzi az ugyancsak Artisjus-díjjal kitüntetett Illés Eszter fuvolaművészt, aki a klasszikus fuvolairodalom gazdag repertoárjának megszólaltatása mellett legalább ilyen fontosnak tartja a kortárs zenére való nyitottságot, korunk zenei alkotásainak bemutatását, megismertetését is. Hivatásában a különböző formációkkal való koncertezés mellett jelentős szerepet tölt be a tanítás, a jövő generáció fuvolásainak segítése.

 

„Figurális szobrász vagyok. Mondják: erőm az expresszivitásomban rejlik. Elementáris erővel, indulattal, gyorsan dolgozom. Az élet teljessége, ezen belül az EMBER érdekel a legjobban. A nagy hős, a szent, az esendő, a bűnös, a hétköznapi, a szenvedő magányos és a boldog ember.


Megpróbálkozom a zene plasztikai megfogalmazásával, térbeli rajzként írom át a kottát. Munkásságomnak egyik legjelentősebb ívét szakrális tematikájú plasztikáim jelentik. A hitem megnyilatkozásai ezek. Talán ezért van sikerem a szakrális műfajban. Békétlenség helyett nyugalmat, gyűlölködés helyett szeretetet, a jövőtől való félelem helyett az Istenbe vetett bizalmat szeretném közvetíteni.”


R. Törley Mária


105 megtekintés

Comments


bottom of page